Epíleg

Des del juny de 2015 fins avui he reflexionat en veu alta en aquest blog sobre la política municipal torellonenca. Ara, quaranta-vuit hores després del meu últim ple i quan s’està acabant la meva segona etapa com a regidor em disposo a escriure’n l’epíleg a pocs dies de que es celebrin les properes eleccions municipals. El primer que em ve al cap ara que miro enrere, és que no he aconseguit ser tan regular com hauria volgut a l’hora de publicar. Veig que no escric des del juliol de l’any passat, segurament perquè en aquest últim tram de mandat han passat moltes coses tant a nivell polític com personal. Sigui com sigui és una llàstima no haver trobat prou forces ni motivació per explicar-vos alguns dels intringulis que s’han esdevingut a “Can Parrella” i els seus feus. Potser més endavant em decideixi a donar-vos el meu punt de vista sobre aspectes com ara la distància, no només ideològica sinó també de maneres de fer, que hi hagut entre nosaltres i l’equip de govern; a analitzar la profunda desconfiança que crec que hi ha entre el nostre grup i el d’Esquerra Republicana, o la poca credibilitat que m’ha generat el treball del PSC a nivell institucional. Qui sap, ja ho veurem.

Ara però no vull marxar sense trencar una llança a favor del projecte que estem construint totes i cadascuna de les persones que en un moment o altre hem passat per l’Assemblea local de la CUP Torelló – Som Poble des del 2013. I vull posar èmfasi en primer lloc en aquest “totes les persones” perquè el nostre és un lideratge compartit i plural on tothom hi ha fet i hi fa aportacions. Només cal veure com de portes a enfora els tres càrrecs electes de la formació ens hem repartit de forma quasi equitativa les intervencions en els plens de l’Ajuntament, o la diversitat de cares que durant aquest campanya electoral estan defensant el nostre programa en els diferents debats públics que s’estan organitzant. Contra els personalismes i lideratges únics que tan mal han fet i fan a la política, nosaltres sempre apostarem per la riquesa democràtica de la intel·ligència col·lectiva.

Respecte als comicis que hi hauran diumenge vinent, de la mateixa manera que penso que cada nova etapa s’ha de nodrir de saba nova que aporti noves idees i il·lusió, crec que també és un error voler començar el món de nou cada quatre anys. Tenir en compte l’experiència i el treball desenvolupat pels diferents grups municipals en l’etapa anterior pot ser útil a l’electorat a l’hora d’avaluar les capacitats polítiques i de gestió de les diferents opcions. Per contra, desgranar les propostes i els programes polítics projectats pel proper cicle (desconfieu dels grups que parlin de programa electoral perquè els delata el subconscient) ha de servir perquè la gent pugui identificar-se amb una opció segons la seva ideologia o les seves prioritats. En aquest sentit i pel que fa a la feina feta durant aquest mandat, cada grup municipal pot explicar les coses de manera subjectiva. Però si ens centrem en la quantificació de les mocions, és a dir en les propostes oficioses que els diferents grups municipals hem presentat al ple per a ser debatudes entre el 2015 i el 2019, les xifres són les que són i, per mi, expliquen moltes coses.

La CUPT-SP ha estat amb diferència el partit que ha presentat més propostes al Consistori. En total 50, vint-i-set més que les que ha presentat ERC-JpT (23) i quaranta-sis més de les que ha presentat el PSC (4). D’aquestes, només 16 han acabat sent rebutjades malgrat que únicament teníem dos regidors i una regidora. Això parla molt bé tant de la nostra capacitat d’entesa i negociació com del sentit comú de les propostes que hem elaborat. Així també, cal remarcar que el 86% d’aquestes iniciatives tenien implicacions d’àmbit local i que per tant es centraven en allò que sovint en diem “fer poble”. Igualment cal parar esment en el fet que un 35% de les nostres mocions aprovades, encara no han estat executades per la desídia de l’equip de govern sortint. En definitiva doncs hem fet molta feina en àmbits mots diversos i això ha tingut una incidència real en la vida i els carrers de Torelló.

Per altra banda, la irrupció del nostre grup en la política local ha situat en el centre del debat polític qüestions que fa quatre anys es veien com una quimera pròpia de gent que fa volar coloms. Faig referència a aspectes com la gestió pública de l’aigua, la tarifació social, la transparència, la participació ciutadana, les polítiques de gènere, etc., aspectes que ara estan en boca de tothom i que molts pocs duiem al programa ara fa quatre anys.  I al costat d’això el rigor, la constància i la capacitat de treball que entre altres coses ens ha permès recuperar prop de 25.000 € en clàusules relatives a contractes de concessions de serveis públics que s’estaven incomplint i que ni aquest ni l’anterior equip de govern estaven exigint.

Tornant a diumenge vinent només us demano que feu una ullada al programa polític que la CUPT-SP ha elaborat per l’exerici polític 2019-2023, el compendi on agrupem totes les propostes que imaginem per propiciar el canvi real que necessita Torelló i que té com a eixos principals cuidar les persones i fer més agradable l’entorn on vivim. Si creieu que no paga la pena la inversió de temps que us comportarà, mireu si més no de centrar-vos en aquells aspectes que us preocupen. I si això encara us sembla massa, limiteu-vos a llegir les 8 propostes principals que proposem pels propers quatre anys i que contenen l’essència del projecte que ens imaginem per canviar Torelló. Totes elles són propostes específiques, realistes i mesurables amb la voluntat que d’aquí quatre anys la ciutadania pugui rendir comptes amb nosaltres i comprovar si les hem portat a terme o no.

Finalment i per acabar he deixat el més important, les persones que formen part d’aquest grup. Un equip preparat, amb experiència de govern i que ha picat molta pedra des de l’oposició. Persones de solvència contrastada pel que fa a la gestió municipal tècnica i política. Un grup plural i compromès no només amb la política local, també  amb la participació a títol individual en el teixit associatiu, amb el desenvolupament de projectes econòmics locals o amb l’exercici de la ciutadania activa. Persones cansades de la improvisació constant i de la decadència que pateix el seu poble i que han decidit sumar cadascuna de les seves capacitats i posar-les al servei de la comunitat que han triat per viure. Només us demano que els presteu el seu vot i que d’aquí quatre anys en tornem a parlar. Us garanteixo que no us en penedireu!

190522_Últim ple 02


P.D. En principi la meva intenció és que els escrits i les reflexions continuïn emergint en aquest blog i que per tant això sigui un punt i seguit. Sigui com sigui, si això passa, la política municipal de Torelló ja no hi continuarà tenint el mateix pes.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s