Cap dels mitjans de comunicació que assisteixen assíduament al ple de Torelló, va recollir la denúncia pública que el grup municipal de la CUP Torelló – Som Poble va fer del tracte discriminatori que un ciutadà torellonenc va rebre de l’empresa Sagalés el passat mes de maig. Com que en aquest bloc el “criteri periodístic” no depèn de res més que de la voluntat del qui el gestiona, nosaltres si que ens hem decidit a escriure sobre aquest fet lamentable.
Els fets es situen en un servei de la línia Vic – Barcelona, quan l’empresa esmentada no va deixar accedir a l’autobús a un jove que necessita fer ús d’una cadira de rodes i que pretenia tornar a la comarca després d’haver passat el dia a la capital catalana. El conductor del vehicle va al·legar que per aquest servei cal trucar prèviament per confirmar disponibilitat i habilitar així un espai pertinent desmuntant dos seients.
Deixant de banda el problema que ja suposa per a qualsevol persona acabar perdent l’autobús, el més preocupant és que es pugui produir un tracte humiliant i discriminatori com aquest en un servei públic. Per a les persones que no tenim una mobilitat reduïda és inimaginable haver de pensar en reservar plaça en l’autobús que volem utilitzar: què passa si no sabem quan acabarem les gestions que hem anat a fer?, què passa si la visita del metge s’allarga? Què passa si simplement volem improvisar?. Doncs preguntes com aquestes són les que no es poden fer les persones amb mobilitat reduïda quan preveuen agafar l’autobús, ja que per a elles el servei funciona com un taxi amb reserva prèvia.
És xocant que l’administració no apliqui mesures en els serveis públics per obligar a les empreses concessionàries a minimitzar, ja no dic acabar, amb aquestes situacions. Quin és el problema? Perdre oportunitat de negoci perquè cal reservar un mínim de places per persones amb mobilitat reduïda? De veritat que no hi ha mesures tècniques com ara seients plegables o de desmuntatge fàcil que permetin poder fer front a aquestes situacions? Costa de creure. Seria interessant saber què en pensa el Síndic de Greuges però sigui com sigui, un servei destinat a garantir la igualtat d’oportuntitats de tota la ciutadania, hauria de comptar amb una flota de vehicles adaptables a les diferents necessitats de les persones usuàries o bé oferir alternatives de transport alternatiu que no deixessin ningú a terra. De la mateixa manera que a priori ningú amb mobilitat reduïda queda exempt de pagar els seus impostos, tampoc hauria de quedar exclòs a l’hora de voler fer ús del transport públic.