LA MEMÒRIA HISTÒRICA I LA FESTA DE L’ÓS

Què estem disposats a fer i fins on estem disposats a arribar per conèixer la història del nostre passat? Estem preparats per afrontar la veritat que acabi aflorant, sigui la que sigui? Com tantes d’altres persones, Copèrnic, Darwing, Hannah Arendt, o més recentment Katrin Himmler, en un moment o altra de la seva vida es devien fer aquestes preguntes. A La Fiesta del Oso, Jordi Soler, també vol que nosaltres ens les fem.

D’entrada una advertència pels qui vulgueu endinsar-vos en el passat dels nostres exiliats des d’una vessant política, compromesa i romàntica: aquest llibre no és per a vosaltres. Aquesta història d’intriga narrada en primera persona que t’atrapa des del primer moment, només aprofita drames com el de la guerra civil, l’exili i la persecució del jueus per parlar-nos de la necessitat que tot ésser humà, i per tant tota societat, té de conèixer el seu passat. Al preu que sigui. El text és una reflexió pura i dura sobre la veritable memòria històrica. Sense mitificacions, sense maniqueismes, sense cap altra
reparació moral que la de saber tota la veritat.

En un país mancat de polítiques de memòria col·lectiva i on les que hi ha sovint es supediten a l’escenificació i als interessos dels actors figurants, plantejaments com el que en Jordi Soler ens proposa en aquesta novel·la són altament recomanables per els dubtes, i alhora certeses, que se’ns van generant a mesura que anem llegint la novel·la. La necessitat de “saber” i d’arribar a la veritat fins i tot quan intuïm que aquesta no ens agradarà, és l’única manera de cicatritzar ferides i encarar el futur. L’autor ho sap perquè ve d’on ve i ho ha viscut en carn pròpia, segurament per això planteja aquest doble joc entre necessitats i pors. Entomar aquest repte com a lectors no ens suposarà només un divertimento, també ens obligarà, indirectament, a prendre partit en un debat que la nostra societat ha mantingut aparcat generació rere generació des de la dictadura franquista. Us recomano que us hi atreviu.

Font: Soler, Jordi. La Fiesta del Oso. Barcelona: Editorial Literatura Random, 2009.

El perquè de tot plegat

Resultat d'imatges de fiesta del oso prats de mollo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s