VÍDEO-ACTES, SOVIETS I ARXIVERS

L’equip de govern de l’Ajuntament de Torelló es planteja emetre i gravar els plens municipals en format audiovisual un cop la sala de plens es traslladi al nou emplaçament de Can Parrella. Aquesta iniciativa clarament positiva pel què fa a l’acostament de la política municipal a la ciutadania i per tant a la transparència, també pot tenir una cara fosca si això suposa prescindir de la transcripció de les actes de plens. Deixant de banda el què pot suposar per a l’activitat política el fet d’haver de fer seguiment de vídeo-actes, l’equip de govern no s’ha plantejat els requeriments necessaris que fan falta per dur a terme una preservació adequada dels formats de vídeo (evolució tecnològica, auditoria de fitxers corruptes, migració de formats, etc.). Si hagués consultat als tècnics de l’Arxiu Municipal, cosa que no ha fet, de ben segur que aquests els haguessin advertit d’aquesta circumstància. Aniria sent hora que hom es fiqués al cap que quan es parla de documentació pública, sigui física o electrònica, els arxivers i les arxiveres hi tenen molt a dir.

Pot semblar una qüestió de freaks corporativistes però no ho és. Perquè ens entenguem: imaginem que durant els anys noranta un ajuntament hagués decidit filmar tots els plens i emmagatzemar-los en VHS.   Avui tindríem un problema. D’entrada ens hauríem de gastar una pila de diners per migrar les cintes magnètiques a formats digitals més actuals. Si aquestes cintes a més no s’haguessin conservat en unes condicions de conservació adequades (cosa francament difícil si tenim en compte quines eren les instal·lacions prèvies a l’Arxiu actual), de ben segur que una part del fons s’hauria fet malbé. Com a mal menor més diners destinats a la recuperació. Com a mal major cintes senceres o parts d’aquestes irrecuperables. Imatges perdudes per sempre, buits administratius, llacunes i forats negres en la nostra història recent.

Avançar cap a l’administració electrònica és necessari i imprescindible però cal fer-ho cremant etapes i acompanyats de la mà dels professionals dels arxius. L’antiga Unió Soviètica va intentar passar del feudalisme a l’Estat Socialista. El resultat fou que s’engendrà un gegant imperfecte amb peus de fang que es va desfer en menys de tres quarts de segle. I és que normalment, perquè es compleixin els somnis fa falta molts despertar-se molts cops i sobreviure a algun malson.

babelplatz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s